"Există lucruri pe care le ştiţi, dar nu ştiţi că le ştiţi. Când veţi şti ceea ce nu ştiţi, atunci vă veţi schimba." (Milton Erickson)

miercuri, 13 aprilie 2011

Care îţi sunt nevoile?

Viaţa noastră psihică implică anumite nevoi, cele mai importante fiind nevoia de a iubi şi de a fi iubit, securitatea, libertatea cât şi nevoia de a te simţi util.

Când nevoile importante nu sunt satisfacute, ele duc la transformări psihice iar în cele din urmă, chiar la boli psihosomatice.

Majoritatea nevoilor nesatisfăcute pornesc dintr-o relaţie defectuoasă cu o anumită persoană.

Nevoia de a iubi şi de a fi iubit este considerată de cele mai multe ori drept cea mai importantă. Această nevoie poate fi regăsită în domenii diferite: nevoia de dragoste părintească, nevoia de dragoste din partea partenerului, nevoia de dragoste faţă de Dumnezeu. Pentru a fi iubit este necesar sa ajungi la o anumită stimă de sine faţă de tine, să te apreciezi, să te iubeşti, să te respecţi, să fi autonom, sociabil, capabil de a-ţi îndeplini scopurile. Doar atunci când te vei iubi vei avea parte de recunoaşterea celorlalţi, de admiraţia şi respectul lor.

Nevoia de siguranţă reprezintă nevoia de a fi protejat împotriva ameninţărilor prezente sau viitoare. De cele mai multe ori, reprezintă rezultatul unui drum lung în care fiecare dintre noi învaţă să-şi recunoască nevoile, învaţă să ia decizii, să găsească o profesie potrivită, să creeze relaţii interpersonale puternice şi autentice, să stabilească relaţii de iubire cu un partener deschis şi cooperant.

Nevoia de libertate este necesară pentru fiecare dintre noi, în mediul social. Cine se teme de libertate riscă să devină supus şi conformist. Libertatea poate fi definită ca o stare a individului în care acesta nu depinde de cineva, nu se supune constrângerilor, ci se administrează el insuşi dupa reguli liber alese.

Nevoia de a te simţi util implică o întelegere a realităţii şi asumarea responsabilităţii. Dacă evaluarea personală, cât şi cea a mediului înconjurator nu se pretează realităţii, găsirea unui raspuns pentru această nevoie devine o problemă dificilă. Trebuie să accepţi lumea aşa cum este ea, fără să încerci să o schimbi prea mult, şi să găseşti un răspuns adecvat nevoilor tale, în lumea reală. Schimbarea ta poate juca un rol major în schimbarea celorlalţi. Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, schimbă-ţi comportamentul.

Aşadar, este important să ne asumăm faptele şi să nu aşteptăm de la ceilalţi ceva ce nu ar vrea sau nu ar putea să ofere. Pentru a evolua, este important să creeăm legături solide, autentice, bazate pe încredere reciprocă. Este important să găseşti măcar o persoană care să fie interesată de tine şi de care să fii interesat, o persoană ancorată în realitate, conştientă de nevoile pe care le are.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu